Memoriál Tondy Kavalíra a Franty Hladíka

13.02.2012 16:41

 

V sobotu se v Hlinsku na Ratajích konala tradiční akce v netradičním stylu.

Téměř dvě desítky běžkařů však divákům v Hlinsku dokázaly, že závodit je možné i na „prkýnkách“ po dědečkovi, uložených po většinu roku ve sklepích a na zaprášených půdách. Překvapen by byl i ten, kdo by v Hlinsku čekal dnes tak běžnou mazací „alchymii“. Místo ní se ve Ski areálu Na Ratajích ozývalo: „Nemá tu někdo stovky hřebíky? Probil bych s nimi lyže, nejedou mi do kopce.“

Dívky na startu

O dobrou náladu nebyla v Hlinsku nouze navzdory mrazu, jenž tlačil rtuť teploměru až patnáct dílků pod nulovou rysku. Úsměvy nešetřila ani třiadvacetiletá Lucka Dostálová z Miřetic, která se chystala poprvé vyrazit do stopy s pletenou šálou na krku a s teplou kožešinkou obtočenou kolem šíje. Na start se postavila s „manželem“ jehož ale představovala její mladší sestra v převleku za muže. „Daly jsme se ségrou dohromady jen jeden komplet ženského dobového oblečení a na mě už zbyly jen mužské šaty. Lyže už nebyly problém. Jedny máme po pradědečkovi, druhé jsme si půjčily od známých,“ vysvětluje sestra s černým knírkem načrtnutým pod nosem.

Vítězství není vše

Se svými pocity se Deníku svěřil i závodník Pavel. „Bydlím tady v Hlinsku a myslím, že je to pěkná tradice, při které chci být. Nechyběl jsem ani při několika předchozích ročnících. Nejdu vyhrát, ale přicházím sem kvůli dobré zábavě. Doufám jen, že mi u pořadatelů projdou lyže, které jsem získal teprve nedávno a které jsou staré jen asi čtyřicet let. Oblečení je v pohodě, to jsem si půjčil různě od kamarádů,“ vysvětluje mladík a pokračuje ve startovních přípravách. Chvíli nato zazní instrukce pořadatelů.

3,2,1...Start!

Je jasné, že se startem závodu se nebude dlouho otálet. Mráz totiž zalézá za nehty nejen připravujícím se běžkařům, ale i divákům, lemujících v početných hroznech prostor startu a cíle.

Ještě krátký nástup a je to tady. Jako první se jede závod jednotlivců na jedno kolo s hromadným startem. Šestnáct lyžařů a lyžařek vyráží na trať a po několika minutách je jasno o vítězi. Je jím Hlinečák Pavel Svoboda z pořádajícího KKL Hlinsko. Chvíli nato se zformují i dva osmičlenné týmy pro štafetový závod. V něm si nakonec lépe vedla štafeta „B“, jejím finišmanem je opět Pavel Svoboda.

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.